Hangi programlama dilini kullanıyorsanız kullanın, kodun belirli bölümleri bir süre sonra tekrar eder ve bu kod kalıplarını tekrar tekrar yazmak durumunda kalırız. Yazımızda bu sorunu çözebileceğimiz Javascript dilinde fonksiyonlar konusunuz işleyeceğiz.

Fonkisyonlar Nedir ?

Javascript dilinde fonksiyonların nasıl kullanıldığına geçmeden önce fonksiyonlar nedir? Ne işe yarar ? gibi soruların cevabını vermekte fayda var.

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, herhangi bir programlama dilinde kod yazarken bazı kod kalıpları kendini tekrar eder. Örneğin sitemizde birden fazla buton var ve biz bu butonlara tıklandığında kullanıcıya bir mesaj göstermek istiyoruz. Fonksiyon kullanmazsak her bir butonun kodunu ayrı ayrı yazmamız gerekir. Buda hem zaman kaybı yaşatır, hem de kodun kapladığı alanı arttırır. Ama bir fonksiyon yazıp, her bir butona tıklandığında o fonksiyonun çalışmasını isteseydik, çok daha kısa sürede kodu yazabilir ve bu kayıplardan daha az etkilenirdik. Ayrıca kod üzerinde değişiklik yapmak istediğimizde, her birini tek tek düzenlemek yerine, tek bir yerde düzenlemekte yeterli olacaktır.

Fonksiyonların ne olduğundan bahsettiğimize göre, artık Javascript dilinde fonksiyonları nasıl kullanacağımızı görelim.

Javascript Dilinde Fonksiyon Yapısı

function fonksiyonAdi() {
   //kodlar
}

Fonksiyon tanımlarken function kelimesi ve ardından fonksiyon adı yazılır. Daha sonra gelen parantezler içerisine de kodlar yazılır.

Fonksiyon Çağırma

Bir fonksiyon yazdığınızda, bu fonksiyonun direkt olarak çalışmadığını göreceksiniz. Çünkü fonksiyonlar sadece çağırıldığında çalışırlar. Daha önceden tanımladığınız fonksiyonunuzu kodun ihtiyacınız olan kısmında çağırmalısınız. Hemen bir örnek ile pekiştirelim.

<script>
    function yazdir(){ //fonksiyonumuz
        document.write("Evrensel Kod");
    }

    yazdir(); // fonksiyonu çağırdık
</script>

Javascript Dilinde Parametreli Fonksiyonlar

İsteğe bağlı olarak fonksiyonunuza parametreler aracılığıyla değerler gönderebilirsiniz ve bu değerleri fonksiyonunuzda kullanabilirsiniz. Hemen örneğini görelim.

<script>
    function isim(isim){ // Burada parametremiz isim değişkeni
        document.write(isim);
    }

    isim('Evrensel Kod'); // Evrensel kod stringini fonksiyondaki isim değişkenine yolladık
</script>

Javascript Dilinde Değer Döndürme

Parametreli fonksiyonlarda olduğu gibi, yine isteğe bağlı olarak, fonksiyondaki olan veya hesaplanan bir değeri çağırdığımız yere geri döndürebiliriz. Değer döndürme işlemi return ile yapılır. Örneğimizi görelim.

<script>
    var sonuc;
    function topla(sayi1,sayi2){ 
        return sayi1 + sayi2; // iki değişkenin toplamını fonksiyonu çağırdığımız yere geri dönüdrdük.
    }

    sonuc = topla(5,25); // 5 ve 25 değerlerini parametre olarak topla fonksiyonuna yolladık.
    document.write(sonuc);
</script>

Bu yazımızda Javascript ve bir çok programlama dilinin yapı taşlarından olan fonksiyonlar konusunu işledik. Diğer Javascript derslerimizi de okumak isterseniz buraya tıklayarak tümüne ulaşabilirsiniz.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   Javascript ile Ekrana Yazı Yazdırma