Bir yazılımcı, kod yazarken birçok problemi çözmek zorunda kalabilir, onlarca hata ile karşılaşabilir. Özellikle öğrenme sürecinde, satır sayısı çok az olan kodlarda bile birçok hata ile karşılaşmak çok normaldir. Durum böyle olunca, bir yazılımcının problem çözme beceri ve bilgisi üst düzey olması zorunlu hale geliyor. Bu yazımızda kodlamada sorular ve sorunlar nasıl çözülür ? sorusunun yanıtlayacağız.

Kod yazarken karşılaşabileceğimiz sorunları 4 adımda çözebiliriz. Şimdi sırasıyla bu adımları görelim.

Problemi Anlamak

Bir problemin çözümünü ararken en önemli kısım problemi anlamaktır. Özellikle kodlamaya yeni başlayan kişilerin hata ve problemleri çözememesinin en büyük nedeni, problemin ne olduğunu anlamamaktır.

Dünyayı kurtarmak için bir saatim olsaydı; elli beş dakikasını problemi tanımlamaya, kalan beş dakikayı da çözümü bulmaya ayırırdım.

Albert Einstein

Karşılaştığımız zor sorunların çoğu, onları anlamadığımız için zordur. Bir sorunu anlamak çözümü bulmak için neyin yanlış olduğunu ve onu düzeltmek için ne yapılması gerektiğini bilmeniz anlamına gelir.

Böl ve Fethet

Böl ve Fethet

Böl ve fethet yüzyıllardır çok büyük problemleri çözmek için bile kullanılan popüler bir stratejidir. Hatta geçmişte savaşlarda en çok kullanılan taktiklerin başında gelir.

Tek seferde büyük bir problemi çözmeye çalışmayın, bunun yerine onu daima alt problemlere bölün. Bu sayede çok büyük, çözülmesi zor gözüken problemler, çok daha çözülebilir hale gelecek.

Araştır

Malesef her şeyi bilmemiz mümkün değil. Böl ve fethet işlemini yaparken bazı kısımları bilmiyor olabiliriz. Tamda bu noktada bir mola verip, araştırma yapmamız gerekiyor. Bilmediğimiz, yada bildiğimizi düşündüğümüz fakat yeterli olamadığımız konuyu gerçekten öğrendikten sonra problemi çözmeye devam etmeliyiz. Bu hem problemi çözmenize, hemde bir yazılımcı olarak ilerde karşınıza çıkabilecek yüzlerce problemi çözmede size fayda sağlayacak.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   Oyun Oynayarak Kodlama Öğrenmek

Pseudocode(Sözde kod) Yaz

Pseudocode bir problemin çözümünü veren algoritmayı belli bir dil veya yazım kuralına bağlı kalmadan, herkesin anlayabileceği şekilde, günlük konuşma diline benzer şekilde yazılmasına denir.

Kodlamaya yeni başlayanlar özellikle bu adımı atlıyor. Hatta birçoğu pseudocode yazmayı öğrenmiyor bile. Küçük problemleri veya sorular çözmek için pseudocode yazmak gerekli olmayabilir. Fakat daha büyük sorunları çözmek için pseudocode yazmak işinizi çok kolaylaştıracaktır.


Bu yazımızda kodlamada sorular ve sorunlar nasıl çözülür ? sorusunun yanıtlamaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Diğer yazılım konulu yazılarımızı da incelemek isterseniz buradan tümüne ulaşabilirsiniz.