2020’de yapılan bir StackOverflow anketine göre Javascript, yanıt verenlerin %67,7’si ile en yaygın kullanılan programlama dili olmaya devam ediyor. Bu ondan önceki 8 yıl içinde aynıydı. Javascript’in bu kadar popüler olmasının ve kullanılmasının arkasında elbette kütüphanelerin büyük katkısı var. Bu yazımızda en çok kullanılan Javascript kütüphaneleri listesini yapacağız.

Javascript Kütüphanesi Nedir ?

Javascript Kütüphanesi Nedir ?
Javascript Kütüphanesi Nedir ?

Kütüphaneleri görmeden önce bilmeyenler için Javascript kütüphanesi nedir ? sorusunu yanıtlayalım.

Javascript kütüphaneleri, bir web sayfasında veya Javascript tabanlı bir uygulamada pratik görevleri gerçekleştirmek için çeşitli işlevler, yöntemler veya nesneleri içerir. Bu sayede birçok işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Javascript kütüphanelerini sevdiğiniz kitapları okumak için tekrar ziyaret ettiğiniz bir kitap kütüphanesi olarak düşünün. Bir yazar olabilir ve diğer yazarların kitaplarından zevk alabilir, yeni bir bakış açısı veya fikir edinebilir ve aynısını hayatınızda kullanabilirsiniz.

Benzer şekilde, bir Javascript kitaplığı, geliştiricilerin yeniden kullanabileceği ve yeniden kullanabileceği kodlara veya işlevlere sahiptir. Bir geliştirici bu kodları yazar ve diğer geliştiriciler, sıfırdan yazmak yerine, belirli bir görevi gerçekleştirmek için aynı kodu yeniden kullanır. Bu geliştiricilere önemli ölçüde zaman ve emek kazandırır.

JavaScript Kütüphaneleri Nasıl Kullanılır ?

JavaScript Kütüphaneleri Nasıl Kullanılır ?
JavaScript Kütüphaneleri Nasıl Kullanılır ?

Bir JavaScript kütüphanesini kullanmak için html kodunuzda <head> etiketi içerisinide <script> komunutunu kullanabilirsiniz. Şimdi bunu nasıl yapabileceğimizi örnek bir kod üzerinde görelim.

<script src=" 'Kullanılacak kütüphane' "></script>

JavaScript Kitaplıkları Ne İçin Kullanılır ?

Yukarıda da söylediğimiz gibi, Javascript kitaplıklarını belirli işlevleri gerçekleştirmek için kullanıyoruz. Her biri bir amaca hizmet etmek için 80’den fazla kütüphane var. Şimdi bu kütüphaneler ne için kullanılıyor görelim.

  • Haritalarda ve Grafiklerde Veri Görselleştirme
  • DOM Manipülasyon
  • Veri İşleme
  • Veri Tabanı (Database)
  • Formlar
  • Animasyonlar
  • Görüntü Efektleri
  • Matematik Fonksiyonları
  • Kullanıcı Arayüzü ve Bileşenleri

En Popüler JavaScript Kütüphaneleri

Javascript kütüphanelerinin ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını öğrendiğimize göre artık bu kütüphaneleri ve işlevlerini öğrenebiliriz. Hemen en popüler ve en çok kullanılan Javascript kütüphanelerini görelim.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   Mobil Uygulama Yapabileceğiniz Programlama Dilleri

jQuery

jQuery, hızlı, hafif ve zengin özelliklere sahip bir JavaScript kitaplığıdır. 2006 yılında John Resig tarafından kullanıma sunulmuştur. Aynı zamanda jQuery, MIT’den lisanslı ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

HTML belge işleme ve geçiş, animasyon, olay işleme ve Ajax için işlemleri için kullanıyoruz.

W3Techs’e göre, tüm sitelerin %77,6’sı jQuery kullanıyor (23 Şubat 2021 itibariyle).

React.js

React.js (ReactJS veya React olarak da bilinir) açık kaynaklı, frontend bir JavaScript kitaplığıdır. 2013 yılında Facebook’ta yazılım mühendisi olarak çalışan Jordan Walke tarafından oluşturuldu.

React, etkileşimli UI oluşturma işlemlerini kolay bir şekilde oluşturmak için tasarlandı.

D3.js

Veriye Dayalı Belgeler (D3 – Data-Driven Documents) veya D3.js, geliştiricilerin verilere dayalı manipülasyonu belgelemek için kullandıkları Javascript kitaplığıdır. 2011 yılında BSD lisansı altında piyasaya sürüldü.

Anime.js

Adından da anlaşılacağı üzere Anime.js kütüphanesini animasyonlar için kullanıyoruz. Sitenize veya uygulamanıza animasyon eklemek istiyorsanız Anime.js bulabileceğiniz en iyi JavaScript kitaplıklarından biridir. Güçlü ve hafif bir yapıya sahiptir.

Chart.js

Web siteniz veya projeniz veri analizi alanı ile ilgili ise veya .ok sayıda istatistik sunmanız gerekiyorsa, Chart.js kullanmak sizin için en iyi tercih olacaktır. Chart.js, projelerinize kısa sürede çizelgeler ve grafikler ekleyebilen, tasarımcılar ve geliştiriciler için esnek ve basit bir kitaplıktır. Ayrıca açık kaynak kodludur ve MIT lisansına sahiptir.

Angular

Angular, Google tarafından geliştirilen bir açık kaynak JavaScript kütüphanesidir. Bu kütüphane, Single-Page Application (SPA) web uygulamalarının geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır. Son yıllarda oldukça popülerdir. Angular hakkında detaylı bilgi almaki isterseniz ‘Angular Nedir ? Ne İşe Yarar ?‘ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.


Bu yazımızda en çok kullanılan Javascript kütüphaneleri listesini oluşturduk. Benzer yazılarımızı okulamak için buraya, ayrıca Javascript derslerimize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.