CSS ile Duyarlı (Responsive) Tasarım: Farklı Ekran Boyutlarına Uyumlu Web Deneyimi
Web tasarımın temel amacı, kullanıcıların çeşitli cihazlar ve ekran boyutları üzerinden web sitelerine erişirken aynı derecede etkileyici ve kullanışlı bir deneyim yaşamalarını sağlamaktır. Bu ihtiyaca cevap veren en önemli tekniklerden biri de “Responsive” yani…
CSS Sayfa Düzeni ve Yerleştirme Teknikleri
Web tasarımının temel taşlarından biri olan CSS (Cascading Style Sheets), sayfa düzenini oluştururken kullanılan çeşitli teknikleri içerir. Web geliştiricileri, sayfaların yapısını şekillendirirken bu teknikleri ustalıkla kullanarak kullanıcı dostu ve estetik açıdan çekici web deneyimleri…
CSS Bağlantılar (Link)
HTML ile web sitelerimizi yazarken metinlere bazen site içi, bazen de site dışı link veriyoruz. Link verilmiş metinler varsayılan olarak mavi ve altı çizili halde gözükürler. Çoğu durumda bu kötü bir görüntü oluşturur. Bu…
CSS Tablo Özellikleri (Table)
HTML’de bir şeyleri düzenli bir şekilde yazma, kategorilere ayırmak vb. bir çok şey için tabloları kullanırız. Sonrasında bu tabloları CSS ile şekillendiririz. Bu yazımızda CSS tablo özellikleri konusunu işleyeceğiz. CSS tabloları şekillendirmek için farklı…
CSS Yazı Tipi İşlemleri ve Kullanımı (Font)
Web sitelerimizi tasarlarken en önemli kısımlardan bir tanesi de yazı tipi yani font seçimidir. Font seçimini yaptıktan sonra yazılarımıza farklı özelliklerde katabiliriz. Bu yazımızda CSS yazı tipi işlemleri konusunu işleyeceğiz. CSS’te yapabileceğimi bir çok…
CSS Genişlik ve Yükseklik (Width – Height)
HTML ile web sitelerimizi kodlarken bir çok elementi kullanırız ve bu elementleri konumlandırırız. Bu konumlandırmayı nesnelerin boyutlarına göre yaparız. Yani genişlik ve yüksekliklerine göre. Bu yazımızda CSS genişlik (width) ve yükseklik (height) konusunu işleyeceğiz….
CSS Padding ve Margin Kullanımı
CSS ile çalışırken muhtemelen en çok karşınıza gelecek terimlerden ikisi muhtemelen padding (içten boşluk) ve margin (dıştan boşluk) olacaktır. Bu yazımızda CSS padding ve margin kullanımı gibi konuları işleyeceğiz. Dilerseniz sırayla bu terimleri işlemeye…
CSS Kenarlıklar (Borders)
Bir HTML sayfasında bulunan her elementin bir kenarlığı vardır. Fakat siz CSS ile biçimlendirmediğiniz sürece bu kenarlıklar varsayılan olarak görünmez. Bizde bu yazımızda CSS ile kenarlıklar (borders) konusunu işleyeceğiz. Kenarlıklara nasıl stiller verebileceğimizi göreceğiz….
CSS Arka Plan İşlemleri
HTML sayfalarımızda birçok element bulunur. Bizlerde bu elementlere birçok stil verebiliriz. Bu yazımızda en önemli işlemlerden birisi olan CSS arka plan işlemleri konusunu işleyeceğiz. CSS ile yapabileceğimiz arka plan işlemlerini görelim. background-color background-image background-repeat…
CSS Class ve ID Kullanımı (Sınıf Seçiciler)
Web sitelerimizi tasarlarken kullandığımız elementlere CSS ile stiller veririz. Bu elementlere stil dosyasından, yani CSS dosyasından ulaşabilmemiz ve müdahale edebilmemiz için bu elementlerin birer isimleri olmalı. Burada yardımımıza class ve id parametreleri yetişiyor. Bu…