Yazılıma başlayan hemen hemen herkesin sorduğu bir soru vardır. Hangi programlama dilini seçmeliyim ?Bu sorunun cevabını bulabilmeniz için öncelikle hangi alanda ilerleyeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Yazılımın bir çok alanı vardır. Bu alanlar için de kullanabileceğiniz bir çok programlama dili. Bu yazımızda popüler programlama dilleri ve kullanım alanları konusunu açıklamaya çalışacağım.
Hatırlatma: Tabii ki tüm programlama dillerini ve alanlarını açıklamam mümkün değil. Bu yazıda sadece o alan için kullanılan en popüler programlama dillerini açıkladım.
Web Programlama Dilleri
Öncelikle şunu belirtelim ki, aşağıdaki programlama dillerini web programlama alanında tek başına kullanmanız yeterli olmayacaktır. Web siteleri yapmak için aşağıdaki programlama dilleri ile birlikte HTML ve CSS script dillerini kullanmanız gerekmektedir.
JavaScript
Web geliştirme denilince belki de ilk akla gelen dil Javascript’tir. Javascript, web sitelerinizi işlevsel bir hale getirmeyi amaçlayan bir programlama dilidir. Javascript ile, web siteniz için yazdığınız HTML kodlarına müdahale edebilir, dinamik bir web sitesine sahip olabilirsiniz.
Ayrıca Javascript’in kullanabileceğiniz onlarca kütüphanesi vardır. Bu kütüphaneler ile web sitenizin frontend veya backend kısımlarına müdahale edebilirsiniz. Bu kütüphanelerden en çok kullanılanları JQuery, AngularJS, VueJS, ReactJS, TypeScript ve NodeJS’tir.
Ayrıca buraya tıklayarak Javascript derslerimize, buraya tıklayarak ta Javascript örneklerimize ulaşabilirsiniz.
PHP
Günümüzde kullanımı geçmişe göre azalsa da, aktif web sitelerinin hatırı sayılır bir kısmı PHP kullanır. PHP web tabanlı ve açık kaynak kodlu bir dildir. Sunucu tarafında çalışır ve dinamik web siteleri hazırlamak için kullanılır. Genellikle forum ve blog tarzı web sitelerin yapımında kullanılır.
Buraya tıklayarak Php derslerimize, buraya tıklayarak ta Php örneklerimize ulaşabilirsiniz.
Oyun Programlama Dilleri
JAVA
Oyun programlama için en çok kullanılan programlama dillerinden birisi Java’dır. Bunun sebebi çoklu okuma özelliğidir. Bu sayede oyunlarda daha az bellek kullanır ve Cpu’dan en iyi şekilde faydalanır.
C#
Özellikle son yıllarda oyun programlama oldukça popüler hale geldi. Bununla birlikte oyun motorlarının da kullanımı oldukça arttı. Başta Unity gibi bir çok büyük oyun motoru C# dilini destekliyor. Sizde bu oyun motorlarını kullanarak C# dilinde oyunlar yapabilirsiniz.
Mobil Programlama Dilleri
Kotlin
Kotlin açık kaynak kodlu ve nesne tabanlı bir programlama dilidir. Android platformlar için uygulama geliştirmede kullanılır. Google, Pinterest, Netflix ve Uber gibi markaların Android programlama için Kotlin’i kullanıyor.
React Native
React Native Facebook tarafından açık kaynak kodlu şekilde geliştirilmiştir. Javascript ile native uygulama geliştirmeye yarayan bir tür frameworktür. React Native ile hem Ios, hem de Android platformlara uygulama yazabilirsiniz.
Dart (Flutter)
Son zamanların yükselen yıldızı Flutter, Google tarafından oluşturulan ücretsiz ve açık kaynaklı, mobil UI frameworktür. Dart programlama dilini kullanır. Tıpkı React Native gibi, Flutter ile de hem Ios, hem de Android platformlara uygulama yazabilirsiniz.
Yapay Zeka Programlama Dilleri
Python
Son yılların tartışmasız en popüler dili olan Python, yapay zeka alanında en çok kullanılan programlama dili. Kullanımı basit ve sadedir. Hem kolay söz dizimi (syntax), hem de yüzlerce kütüphanesi sayesinde çok rahat bir şekilde bu dile adapte olabilirsiniz. Günümüzde aklınıza gelecek hemen hemen tüm büyük şirketler bir şekilde Python kullanıyor.
R Programlama Dili
Yapay zeka alanında en çok kullanılan dillerden biri de R programlama dili. Dünya çapında birçok veri bilimci ve analist tarafından kullanılır. R dili de, Python gibi birçok büyük şirket tarafından kullanılıyor.
Bu yazıda popüler programlama dilleri ve kullanım alanları konusunu açıkladım. Umarım faydalı olmuştur. Diğer teknoloji konulu yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.