Kurumsal düzeyde bir şirkette veya herhangi bir yazılımla çalıştıysanız, belirli bir sorunu çözmek için belirli bir programlama modeli (Tasarım Modeli) olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız ve yazılım kariyerinize yeni başlıyorsanız, yakın gelecekte veya kariyerinizin herhangi bir aşamasında yazılım tasarım modellerinden (kalıpları) en az biriyle çalışacağınız kesin. Dolayısıyla eğer bir yazılımcı olmak istiyorsanız yazılım kalıpları veya daha bilinen adıyla desing pattern’lerden en az birisini bilmelisiniz. Bu yazımızda yazılım geliştirmede tasarım kalıpları (desing patterns) nedir ? Yazılım kalıplarına neden ihtiyacımız var ? sorularını yanıtlayacağız.

Desing Pattern (Yazılım Kalıpları) Nedir ?

Daha önce desing pattern’i duymadıysanız kulağa biraz korkutucu gelebilir. Ama temelde yazılımın temel işleme sürecidir diyebiliriz. Özellikle nesne yönelimli programlamada (OOP)’de önemli bir rol oynar. Desing Pattern kullanmak yazıdığınız kodun kullanımı kolay, yeniden kullanılabilir, kullanıcı dostu olmasına yardımcı olur. Yani kısacası bir yazılımcının işini büyük bir ölçüde kolaylaştırır. Ayrıca çok fazla kişinin çalıştığı projelerde, karışıklığın önüne geçer. Bu nedenlede büyük şirketler desing pattern’leri kullanır.

Desing Pattern (Yazılım Kalıpları) Çeşitleri

Desing pattern farklı şekillerde olabilir. Bunlar, Creational Patterns, Structural Patterns ve Behavioral Patterns’dir. Şimdi gelin bu farklı desing pattern’lerin ne olduğunu kısaca inceleyelim.

Creational Patterns (Yaratımsal Kalıplar)

Creational Design Patterns, belirtilen nesnelerin veya sınıfların oluşturulmasını kontrol etmeyi ifade eder. İhtiyaç duyulan nesneyi oluşturmada esneklik ve kolaylık sağlar.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   Mobil Uygulama Yapabileceğiniz Programlama Dilleri

Structural Patterns (Yapısal Kalıplar)

Nesneler arasındaki ilişkinin yapısını düzenlemek için kullanılır.

Behavioral Patterns (Davranışsal Kalıplar)

Çalışma zamanında nesneler arasındaki davranışlar için çözümler sunar.


Bu yazımızda yazılım geliştirmede tasarım kalıpları (desing patterns) nedir ? Yazılım kalıplarına neden ihtiyacımız var ? sorularını yanıtladık. Diğer yazılım konulu yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.